Το Κέντρο αγωγής & λόγου Φωνή προσεγγίζει το κάθε περιστατικό ως μοναδικό με σεβασμό απέναντι στο παιδί και στην οικογένεια.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΛΛΑΒΕΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΦΩΝΗΜΑΤΑ
Πως μπορώ να εξοικειώσω το παιδί μου να ακούει και να εκτελεί σύνθετες εντολές;
Κάντε το παιδί βοηθό στο σπίτι π.χ «Πάρε το ποτήρι και βάλτο στο τραπέζι»
«Πάρε πρώτα το ποτήρι, μετά το πιάτο και βάλ’τα στο τραπέζι.»
Μπορείτε μέσα από καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι η τακτοποίηση στο σπίτι να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να θυμάται ακολουθίες.
Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του;
Παίξτε με το παιδί συμβολικά «με κούκλες, κουζινικά, αυτοκινητάκια», ονομάστε ό,τι αντικείμενο πιάνετε εσείς ή το παιδί, και στη συνέχεια βάλτε ενέργειες στο παιχνίδι πχ «το αυτοκίνητο τρέχει», «η κούκλα τρώει». Εξελίξτε το παιχνίδι προσθέτοντας μετέπειτα επίθετα και επιρρήμματα π.χ: «το αυτοκίνητο είναι μπλε/μεγάλο», «η κούκλα έχει μακριά μαλλιά».
Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να ακούει και να καταλαβαίνει ιστορίες;
Ξεκινήστε να διαβάζετε στο παιδί μικρές ιστορίες ή αποσπάσματα πχ ξεκινήστε από μια οικεία ιστορία και διαβάστε για αρχή μία πρόταση, μετά σταματήστε και κάντε του ερώτηση πχ : Η κοκκινοσκουφίτσα πήρε το καλάθι με το φαγητό και πήγε στη γιαγιά. Πού πήγε η κοκκινοσκουφίτσα;
Στη συνέχεια και σταδιακά αυξήστε τον αριθμό των προτάσεων που διαβάζετε στο παιδί, μέχρι τελικά να καταφέρετε να του τη διαβάσετε ολοκληρωμένη ώστε να μπορεί να θυμάται περισσότερες πληροφορίες και να απαντά σε ερωτήσεις.
Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί να χρησιμοποιεί με τη σειρά γεγονότα, όταν θέλει να πει κάτι;
Για να καλλιεργήσει τη συγκεκριμένη δεξιότητα ένα παιδί ,θα πρέπει να έχει καταλάβει την αλληλουχία σε μία διαδικασία. Μπορείτε κάθε φορά που θα κάνετε μία καθημερινή δραστηριότητα στο σπίτι, να υπενθυμίζετε στο παιδί τη σειρά πχ: «Πλένω τα δόντια». Στην αρχή βάζω την οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα, μετά βουρτσίζω τα δόντια, στο τέλος σκουπίζω το στόμα» ή «Πρώτα θα πάω στο σχολείο, μετά θα πάω στο σπίτι, στο τέλος θα πάω στο πάρκο».
Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να θυμάται μία ακολουθία «πρώτο-δεύτερο-τρίτο»;
Για να εξοικειωθεί το παιδί σε αριθμητικές ακολουθίες μπορείτε μέσα στην καθημερινότητα να του δίνετε οδηγίες.π.χ Γυρίζοντας από το σούπερ μάρκετ πείτε του να σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε τα πράγματα ζητώντας του να σας τα δώσει με τη σειρά πχ πρώτα το σαμπουάν, δεύτερο το σαπούνι, τρίτο το καθαριστικο. Έπειτα μπορείτε να περάσετε σε προμαθηματικές έννοιες «περισσότερα-λιγότερα», «ψηλότερο-κοντύτερο», «μεγαλύτερο-μικρότερο», πάλι με παραδείγματα από την καθημερινότητα του παιδιού.
Πως μπορώ να μάθω στο παιδί μου να ομαδοποιεί αντικείμενα;
Για να μάθει ένα παιδί να χωρίζει τα αντικείμενα ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιβλία με εικόνες, ή μέσα από την καθημερινότητα μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε μία κατηγορία την οποία έχετε επιλέξει πχ: Ζητήστε του να σας βοηθήσει να βάλετε τα ρούχα στην ντουλάπα και ξεκινήστε να κατονομάζετε όλα τα ρούχα, τα φρούτα στο ψυγείο κτλ.
1,5 - 2 ετών
2-3 ετών
3-4 ετών
4-5 ετών
5-6 ετών
Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πως τα παραπάνω στάδια μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί, καθώς καθένας μας αποτελεί μοναδική ολότητα με ξεχωριστό χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία.
Πάρ αυτά, σημαντικές αποκλίσεις καλό θα ήταν να επισημαίνονται.
Άλλωστε, η πρώιμη κι έγκυρη αξιολόγηση ενός παιδιού από την προσχολική κιόλας ηλικία σε συνδυασμό με την άμεση – άρτια παρέμβαση, βοηθάει πάντοτε στην βέλτιστη θεραπεία .
Το παιδί μου τελείωσε την πρώτη δημοτικού, αλλά δυσκολεύεται στην ανάγνωση ... Μήπως έχει Μαθησιακές Δυσκολίες ή Δυσλεξία;
Τα τελευταία χρόνια, παιδιά τα οποία δεν έχουν κατ ουσία μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία , συχνά δυσκολεύονται στην αναγνωστική δεξιότητα και κατ επέκταση στην κατανόηση κι εν συνεχεία στην απόδοση (γραπτή ή προφορική) ενός κειμένου ή μιας ιστορίας. Υπεύθυνος αυτής της "δυσκολίας" μπορεί να είναι ο τρόπος εκμάθησης της αναγνωστικής διαδικασίας. Προκειμένου λοιπόν, να αναγνώσει αλλά και να γράψει κάποιος σωστά είναι απαραίτητο να έχει κατακτήσει μια ικανότητα γνωστή ως φωνολογική και φωνημική ενημερότητα. Με τον όρο αυτό εννοούμε την διάκριση των ηχητικών υποσυνόλων και των φωνημάτων της γλώσσας καθώς και τη γνώση όλων των μεταξύ τους συνδυασμών , προκειμένου να σχηματιστούν διάφορες λέξεις. Όταν λοιπόν ένας μαθητής δυσκολεύεται να διακρίνει το φώνημα , από άποψη ηχητικής αξίας και σειράς μέσα στις λέξεις, δεν μπορεί παράλληλα να κάνει σαφή τη σύνδεσή του με τα γραπτά σύμβολα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αναγνωστικές δυσκολίες. Για παράδειγμα προκειμένου ένας μαθητής να διαβάσει με ευχέρεια τη λέξη "παπί", θα πρέπει ήδη να γνωρίζει τον "ήχο" / "φωνούλα' του γραφήματος /π/, τον ήχο του γραφήματος /α/ , κ.ο. κ καθώς και τους αντίστοιχους συνδυασμούς Π + Α = πα / Π + Ι = πι. Ακόμη θα πρέπει το παιδί να είναι σε θέσει να σχηματίζει με ευχέρεια κι άλλες λέξεις που να ξεκινούν από [pa] και [pi], να μπορεί να βρίσκει λέξεις που να ομοιοκαταληκτούν (παπί -ταπί ) καθώς και να αντικαθιστά ένα φώνημα με κάποιο άλλο (πχ παπί , φώνημα /p/ - πανί, φώνημα /n/ )
Έτσι λοιπόν, με απλά λόγια και δίχως περίσσιες γλωσσολογικές ορολογίες, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η έλλειψη κάποιων βασικών δεξιοτήτων μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε "μαθησιακά κενά", τα οποία με τη σειρά τους να εμφανίζουν "μαθησιακές δυσκολίες" στους τομείς της ανάγνωσης, της γραφής και της κατανόησης – απόδοσης.
Επομένως, μόλις διαπιστώσουμε ότι το παιδί μας "καθυστερεί" στην ανάγνωση, φρόνιμο είναι να απευθυνθούμε στον ειδικό προκειμένου να μας αποκλείσει ή να μας επιβεβαιώσει τον παραπάνω παράγοντα. Έτσι, αποφεύγουμε τις ";ταμπέλες" στα παιδιά μας και προλαμβάνουμε τυχόν μαθησιακά κενά που πιθανόν να δημιουργήθηκαν από το σύστημα διδασκαλίας.
Τι είναι?
Είναι η διαδικασία της επεξεργασίας των αισθητηριακών ερεθισμάτων από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ώστε να παράγει μια προσαρμοστική αντίδραση. Με απλά λόγια, είναι η οργανική διαδικασία που ακολουθεί ένα ερέθισμα προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργικότητα στο άτομο σε κάθε περίσταση.
Για παράδειγμα, ο εξωτερικός ήχος ενός αυτοκινήτου είναι ηχητικό ερέθισμα το οποίο καταγράφεται . Αφού αναγνωριστεί και επεξεργαστεί, ο εγκέφαλος αποφασίζει εάν θα το αγνοήσει ή αν θα αντιδράσει σε αυτό και πως ( διαφορετική αντίδραση είναι να κλείσει κάποιος τη μπαλκονόπορτα ακούγοντας έναν έντονο θόρυβο από το να κλείσει τα αυτιά του φωνάζοντας ).
Ποιον αφορά?
Η αισθητηριακή ολοκλήρωση αφορά τα ερεθίσματα όλων των αισθήσεων και μας ακολουθεί καθ όλη την ανάπτυξή μας. Οι αισθήσεις μας είναι η έναρξη για την ανάπτυξη όλων των υπόλοιπων δεξιοτήτων μας(κινητικές , αντιληπτικές, γνωστικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και αυτοδιάθεσης) και η ολοκλήρωσή τους δεν είναι τεχνική ή <<πολυτέλεια>>, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία μας.
Σε περίπτωση δυσλειτουργίας κατά την πρόσληψη - ενσωμάτωση των αισθητηριακών πληροφοριών, το άτομο εμφανίζει διαταραχές στο σχεδιασμό και στην παρουσίαση συμπεριφορών οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιληπτική και κινητική μάθηση.
Η αισθητηριακή ολοκλήρωσή απευθύνεται κυρίως σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, διαταραχή του συντονισμού των κινήσεων, σε ενήλικες με τραύμα στον εγκέφαλο ή νοητική υστέρηση (Foster 1996),
Παρέμβαση
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας χρησιμοποιούνται διάφορες δραστηριότητες οι οποίες παρέχουν ευκαιρία για αυξημένη πρόσληψη ερεθισμάτων . Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η ικανότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος για επεξεργασία, ενσωμάτωση και ολοκλήρωση των αισθητηριακών πληροφοριών. Αρχικά ενεργοποιούνται οι βασικές αισθητηριακές αντιδράσεις ενώ στη συνέχεια με διαβαθμίσεις χρησιμοποιούνται πιο περίπλοκες δραστηριότητες που απαιτούν αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα. Κατά τη διαδικασία χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός που προσφέρει ειδικές κινητικές εμπειρίες. Το άτομο συμμετέχει είτε ενεργητικά είτε παθητικά.
Εξοπλισμός χώρου:
ΠΙΣΤΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ
Οφέλη
ΚΟΥΝΙΑ
Οφέλη
Κέντρο Αγωγής & Λόγου Φωνή
Διεύθυνση: Βοσπόρου 5-7 544 54 Θεσσαλονίκη - Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 2314016271
E-mail επικοινωνίας: info@logotherapeia-thess.gr
All Rights Reserved | Κέντρο Αγωγής & Λόγου Φωνή